top of page

BRAZILIAN JIU JITSU (BJJ)

BJJ NEDÄ°R?

zx.jpg
youtube-logo-hd-8.png

Japon dövüÅŸ sanatları ustası Maeda’nın 1914 yılında Brezilya’ya yerleÅŸip Carlos Gracie’ye Jiu Jitsu öÄŸretmesi ve  Gracie Ailesi'nin bunu geliÅŸtirmesiyle ortaya çıkan BJJ, bir savunma sanatıdır. Jiu Jitsu’nun kelime anlamı “Arte Suave” yani “Zarif Sanat”tır. Fiziksel olarak zayıf olanın güçlü olana galip gelmesini ifade eder.

​

BJJ’nin çıkış noktası, dövüÅŸürken ayaktaki kiÅŸiyi yere yıkmak ve yerdeki kiÅŸiyi eklemlere ya da boyna uyguladığınız baskıyla pes ettirmektir.

​

BJJ tamamen tekniÄŸe dayalıdır ve tekniklerin uygulanması kolay olduÄŸundan gücün önemi yoktur.

ÇOCUKLAR Ä°ÇÄ°N BJJ'NÄ°N FAYDALARI NELERDÄ°R?

1-1 kopya.jpg

BJJ ile çocuklarınız kendini savunmayı öÄŸrenir, özgüveni artar. BJJ yaptıkça ürkeklik  ve tedirginliÄŸin yerini sakinlik ve kendinden eminlik alır,  oto kontrol geliÅŸir.

 

BJJ bedenin her kısmını çalıştırır, özellikle kollar, karın ve kalça güçlenir. BJJ ayrıca metabolizmayı hızlandırır ve vücut direncini arttırır, solunum yollarını geliÅŸtirir. EsnekliÄŸi arttırır, refleksleri saÄŸlamlaÅŸtırır.

​

Derslerde bir saat teknik çalışılır, daha sonra yarım saat boÄŸuÅŸulur. BoÄŸuÅŸurken stres altında doÄŸru karar vermeyi öÄŸrenirsiniz. Bu bir beyin çalışması aslında ve bu çalışma çocuÄŸunuzun normal hayatına da yansır.

KÄ°MLER BJJ YAPABÄ°LÄ°R?

3-1 kopya.jpg

BJJ güce deÄŸil tekniÄŸe dayandığı için her yaÅŸ, fiziksel özellik ve cinsiyetten herkes BJJ yapabilir.

​

BJJ derslerinde self defense (kiÅŸisel savunma) da çalışılır. Bu yüzden kendini korumayı öÄŸrenmek isteyen herkes BJJ yapabilir.

​

Ayrıca BJJ ciddi bir cardio ve güç antrenmanıdır. Bu yüzden spor yapmak, zayıflamak, vücudunu forma sokmak, güçlenmek isteyen herkesin yapabileceÄŸi keyifli bir spordur.

​

Stres atmak isteyen herkes de BJJ yapabilir.

KUÅžAK VE SINAV SÄ°STEMÄ° NEDÄ°R?

2-1 kopya.jpg

KuÅŸak sistemi beyaz kuÅŸak ile baÅŸlar. Bir yıl sonra mavi kuÅŸak olunur. Mavi kuÅŸakta iki yıl kalınır ve mor kuÅŸaÄŸa geçilir. Mor kuÅŸağın süresi 1,5 yıldır ve sonra kahverengi kuÅŸak alınır. Bir yıl kahverengi kuÅŸakta kalındıktan sonra siyah kuÅŸak alınır. Siyah kuÅŸaktan sonra Siyah-Kırmızı kuÅŸak alabilmek için yaklaşık 31 yıl, yani yedinci dan beklenir ve sonunda Siyah-Kırmızı olunur.

​

Eskiden kuÅŸak atlamak için sınav yapılırdı. Günümüzde bu sistem kalktı. Bunun yerine tamamen öÄŸrencinin devamlılığıyla, minder üzerinde gösterdiÄŸi terbiye, dojodaki düzen, uyguladığı teknik ve zamanla doÄŸru orantılı olarak deÄŸerlendiriliyor. EÄŸitmenin uygun görmesi durumunda, zamanı geldiÄŸinde yeni kuÅŸağı veriliyor.

bottom of page